Veelgestelde vragen over de zorgverzekering

Veelgestelde vragen over de zorgverzekering

We zitten alweer aan het einde van het jaar en dat betekent dat het tijd is om goed na te denken over welke zorgverzekering u volgend jaar gaat nemen. In het aanbod van alle verschillende zorgverzekeraars kan het lastig zijn door de bomen het bos te zien. Wij willen u graag ondersteunen bij het maken van de keuze door antwoord te geven op veelgestelde vragen.

 

 

U heeft tot 31 december de tijd om de zorgverzekering aan te passen. Pak aan het eind van het jaar even de tijd voor een verstandige en weloverwogen keuze, zodat u het hele jaar goed bent verzekerd.

 

Mocht u een vraag hebben die er niet tussen staat, stel deze dan aan uw fysiotherapeut, face-to-face of via info@fysiotherapieommedijk.nl

 

 

Veelgestelde vragen:

 

  1. Met welke verzekeringsmaatschappijen heeft Praktijk voor fysiotherapie Ommedijk in 2024 een contract?
  2. Krijg ik een deel van de fysiotherapie vergoed als de fysiotherapie praktijk geen contract heeft met de verzekeringsmaatschappij?
  3. Wat is een handige website om zorgverzekeraars te vergelijken?
  4. Kan het verstandig zijn om alleen een basisverzekering af te sluiten en geen aanvullende verzekering?
  5. Kan ik overstappen van verzekeringsmaatschappij als ik een chronische aandoening heb?
  6. Ik moet een zorgverzekering regelen voor het hele gezin. Is het handig om iedereen op dezelfde zorgverzekering te zetten?
  7. Wat zijn de voor- en nadelen als ik overstap van een collectieve zorgverzekering naar een reguliere zorgverzekering?
  8. Wat is een restitutiepolis en wat is hier het voordeel van?
  9.  Ik heb momenteel een chronische indicatie. Volgend jaar hebben jullie geen contract met mijn huidige zorgverzekering. Ik wil graag bij jullie blijven. Wat betekent dit voor mij?

 

1. Met welke verzekeringsmaatschappijen heeft Praktijk voor fysiotherapie Ommedijk in 2024 een contract?

 

Met enkele zorgverzekeraars hebben wij in 2024 geen contract. Door de hoge eisen en lage vergoedingen kunnen wij niet de kwaliteit leveren die je van ons gewend bent. Ook zijn deze tarieven niet kostendekkend. We hebben daarom besloten deze contracten niet te tekenen.

 

De verzekeringsmaatschappijen waar GEEN CONTRACT mee is afgesloten voor 2024 zijn: ASR (A.S.R./Ditzo), Eucare (Caresq/Eucare/Aevitae) en Salland Zorgverzekeringen

 

 

               

 


2. Krijg ik een deel van de fysiotherapie vergoed als de fysiotherapie praktijk geen contract heeft met de verzekeringsmaatschappij?

 

Wanneer u naar een fysiotherapeut gaat waarmee uw zorgverzekeraar geen contract heeft, krijgt u de behandeling niet altijd (volledig) vergoed. De hoogte van het deel dat wel vergoed wordt, verschilt per zorgverzekeraar. Meestal wordt 50 tot 100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed. Een deel wordt dus vergoed door de verzekeraar en een deel door de klant.

 

Dit betekent dat je waarschijnlijk tussen de 11 en 27 euro per behandeling bij moet betalen indien de fysiopraktijk geen contract heeft met de zorgverzekeraar. In sommige gevallen wordt de hele behandeling vergoed. De zorgverzekeraar heeft de precieze bedragen nog niet bekend gemaakt.

 

 

​3. Wat is een handige website om zorgverzekeraars te vergelijken?

 

Goed om te weten, voordat u naar een vergelijkingssite gaat: zorgverzekeraars betalen voor vergelijkingssites, waardoor niet alle zorgverzekeraars worden weergegeven op de sites.

 

Hieronder enkele voorbeelden van vergelijkingssites:

https://www.zorgkiezer.nl

https://www.independer.nl

https://www.zorgwijzer.nl

https://www.pricewise.nl

 

 

4. Kan het verstandig zijn om alleen een basisverzekering af te sluiten en geen aanvullende verzekering?

 

U bepaalt zelf of een aanvullende verzekering nodig is. Bijvoorbeeld omdat u verwacht zorg nodig te hebben die niet onder de basisverzekering valt. Denk hierbij aan extra vergoedingen voor fysiotherapie, brillen of de tandarts.

 

Als u gezond bent en weinig tot geen zorg gebruikt, dan is een aanvullende zorgverzekering vaak niet nodig. De basiszorgverzekering vergoedt in dat geval namelijk alle noodzakelijke zorg. U kiest zelf de hoeveelheid zekerheid en wat u daarvoor wilt betalen.

 

Door geen aanvullende verzekering af te sluiten is het mogelijk om elke maand geld opzij te leggen. Mocht u toch een keer extra zorg (bijvoorbeeld fysiotherapie) nodig hebben dan is het mogelijk om de zorg te betalen vanuit dit potje.

 

 

5. Kan ik overstappen van verzekeringsmaatschappij als ik een chronische aandoening heb?

 

Mensen denken vaak dat ze niet kunnen overstappen van zorgverzekering als ze een chronische aandoening (bijvoorbeeld MS) hebben. Overstappen van basisverzekering is echter altijd mogelijk. Er geldt namelijk een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dit betekent dat de verzekeraar u nooit mag weigeren als klant.

 

Heeft u een uitgebreide aanvullende verzekering nodig? Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of de tandarts? Dan stelt de zorgverzekeraar u soms eerst een aantal medische vragen. Op basis van uw antwoorden bepaalt de zorgverzekeraar of hij u accepteert als klant. De zorgverzekeraar kan u weigeren bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Op de website van de zorgverzekeraar is te zien of u zonder medische selectie bij de zorgverzekeraar terecht kunt.

 

Verder is het ook mogelijk om je aanvullende verzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar je je basisverzekering hebt. Dat kan niet bij alle zorgverzekeraars. De consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van zorgverzekeraars waar je terecht kunt voor een losse aanvullende verzekering.

Zie   Zorgverzekering vergelijken 2024 | Consumentenbond

 

 

6. Ik moet een zorgverzekering regelen voor het hele gezin. Is het handig om iedereen op dezelfde zorgverzekering te zetten?

 

Zeker niet altijd, ons advies is een aparte zorgverzekering voor alle gezinsleden af te sluiten, want iedereen heeft waarschijnlijk verschillende behoeften qua zorg.

 

 

7. Wat zijn de voor- en nadelen als ik overstap van een collectieve zorgverzekering naar een reguliere zorgverzekering?

 

Een collectieve zorgverzekering geldt voor groepen, bijvoorbeeld werknemers van een bepaalde organisatie of leden van een vereniging. De zorgverzekeraar kan korting (meestal slechts 5%) en speciale zorgdiensten bieden, omdat de verzekering voor een grotere groep wordt afgesloten.

 

Wat zijn de nadelen van een collectieve zorgverzekering?
De premie van de basiszorgverzekering (dus zonder aanvullend pakket) is soms duurder bij een collectieve zorgverzekering dan bij een reguliere zorgverzekering. Verder hebben mensen soms het idee dat overstappen niet verstandig is, omdat ze dan de korting mislopen. Echter is het soms voordeliger om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen, omdat de korting niet heel hoog is.

 

 

8. Wat is een restitutiepolis en wat is hier het voordeel van?

 

Het voordeel van een restitutiepolis is dat u volledig vrije zorgkeuze hebt. U zit dus niet vast aan gecontracteerde zorgverleners. In tegenstelling tot de combinatie- of naturapolis hoeft u nooit een gedeelte van de rekening zelf te betalen. Tenzij het onnodig hoge kosten zijn.

 

Restitutie is een ander woord voor terugbetaling. Het principe van een restitutiepolis is dan ook dat u de rekening voor de zorg eerst zelf betaalt en vervolgens opstuurt naar de zorgverzekeraar. Deze betaalt de kosten terug als die vallen binnen de dekkingsvoorwaarden van de verzekering.

 

9. Ik heb momenteel een chronische indicatie. Volgend jaar hebben jullie geen contract met mijn huidige zorgverzekering. Ik wil graag bij jullie blijven. Wat betekent dit voor mij?

 

Wanneer u een chronische indicatie heeft, krijgt u de behandeling vergoed vanaf de 21e behandeling. Deze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaalt u dus zelf of worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.

Bent u over de eerste 20 behandelingen heen, dan zou u ervoor kunnen kiezen om bij de huidige zorgverzekeraar te blijven. U ontvangt van ons dan de nota van de behandeling(en). Vervolgens betaalt u de nota zelf en dient u de nota in bij uw verzekeraar. Deze zal (een deel van) de kosten aan u terugstorten of met u verrekenen.

U zou ervoor kunnen kiezen om met uw basisverzekering over te stappen naar een andere verzekering. Een zorgverzekeraar mag uw aanvraag van de basisverzekering nooit weigeren.

Ook kan u ervoor kiezen om ook met uw aanvullende verzekering over te stappen. Echter is er dan een kans dat u door uw chronische aandoening niet door de medische selectie komt (zie vraag 5).

In dat geval kant u er ook voor kiezen om uw aanvullende verzekering bij je huidige zorgverzekering te behouden. Vraag na bij uw huidige zorgverzekering of dit mogelijk is.