TENS

fysio gestrekt

Wat is TENS?

De afkorting TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. TENS is een niet invasieve behandeling die gebruikt wordt voor pijnbestrijding. Het doel van een TENS behandeling is om de pijngewaarwording te verminderen.

Door middel van elektroden, die op de huid worden geplakt en die verbonden zijn met kabels aan het TENS apparaat, worden via het TENS apparaat elektrische stroompjes toegediend.

Na een duidelijke instructie van de fysiotherapeut en een proefbehandeling is TENS een eenvoudige behandeling die zelfstandig thuis kan worden uitgevoerd.

Hoe werkt TENS?

TENS is een behandeling waarbij de zenuwen door de huid heen met behulp van elektroden worden gestimuleerd. Elektrische stroompjes stimuleren de geselecteerde zenuwen die van invloed zijn op uw pijn. Het doel is om op deze manier de gewaarwording van pijn te verminderen.

Na het afnemen van een pijnanamnese door uw zorgverlener wordt bepaald welk programma, welke elektroden en elektroden plaatsing het meest geschikt is voor u en uw klachten. Mogelijke indicaties die met TENS behandeld kunnen worden zijn:

  • Chronische pijn aan uw rug of nek
  • Chronische pijn na hernia
  • Chronische pijn bij reuma, artrose of andere degeneratieve aandoeningen
  • Chronische pijn na een trauma
  • Chronische pijn aan schouder, elleboog, pols of hand
  • Chronische pijn aan bekken, heup, lies, knie, enkel of voet
  • Chronische pijn door zenuw aandoeningen (zoals beschadiging van de zenuw, polyneuropathie of andere aandoeningen waarbij de zenuwen aangedaan zijn en pijn veroorzaken)
  • Chronische hoofdpijnen
  • Chronische pijn na Herpes Zoster (Gordelroos)
  • Pijn bij Angina Pectoris

TENS therapie

Na het afnemen van de pijnanamnese door uw zorgverlener wordt er bepaald op welke plaats(en) de elektroden het beste op uw lichaam aangebracht kunnen worden. Dit kan op of nabij de pijnlijke regio zijn maar ook verder van de pijnlijke regio vandaan zijn. De elektroden worden dan geplaatst op de huid of op een spier die via zenuwen in verbinding staan met de pijnlijke regio. Ook wordt er bepaald met welke vorm elektroden u het best kunt stimuleren. Voor een goede werking van TENS is het belangrijk dat u de aanwijzingen van uw zorgverlener over plaatsing elektroden, keuze TENS programma en duur van stimuleren goed opvolgt. Het is niet raadzaam om zelfstandig te wisselen van programma of elektroden plaatsing.

U kunt uw TENS apparaat gebruiken gedurende uw activiteiten, mits u een Conventioneel programma gebruikt. Als u een Burst programma gebruikt dient u hierbij rustig te gaan zitten.

U mag uw TENS apparaat niet gebruiken tijden het besturen van de auto of ander gemotoriseerd voertuig. Tevens mag u het TENS apparaat niet gebruiken tijdens het douchen, in bad, zwemmen of in de sauna.