Manuele therapie

medical

Algemeen.

De manueel therapeut houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat, dat wil zeggen nek- en rugklachten en de gewrichten in armen en benen. Een professional master in de manuele therapie heeft na zijn opleiding fysiotherapie 3 of 4 jaar verder gestudeerd om op een wetenschappelijke wijze invulling te geven aan de manuele therapie. Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van gewrichten en anderzijds lichaamshouding en -beweging in het dagelijks leven te verbeteren.

De behandeling bestaat uit passief mobiliserende of manipulerende technieken om de stoornis in een of meerdere gewrichten op te heffen of te reduceren. Dit wordt ondersteund met oefentherapie, advies en instructie.

Indien er sprake is van overbeweeglijkheid in een gewricht kan de manueel therapeut u met specifieke training leren dit gewricht weer beter te beheersen en te stabiliseren. Daarnaast is het optimaliseren van lichaamshouding en de manier van bewegen bij het uitvoeren van werk, sport en hobby’s van groot belang.

Therapie / behandeling.

De behandeling bestaat uit passief mobiliserende of manipulerende technieken om de stoornis van gewrichten op te heffen of te reduceren. Dit wordt ondersteund met oefentherapie, adviezen, en instructie. Indien er sprake is van overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueel therapeut u met specifieke training leren uw gewrichten met spieren beter te beheersen en te stabiliseren. Daarnaast is het optimaliseren van de houding en manier van bewegen bij het uitvoeren van werk, sport en hobby’s van groot belang.

Wanneer naar de manueel therapeut.

Voorbeelden van klachten die de manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn;
  • nek- en schouderklachten in combinatie met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, chronisch/recidiverend ofwel met uitstraling naar de benen;
  • specifieke rugklachten (hernia, kanaalstenose);
  • klachten hoog in de rug, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • bepaalde vormen van duizeligheid;
  • kaakklachten eventueel gecombineerd met nekklachten;
  • arthrose en andere heupklachten.

Voor een behandeling van een manueel therapeut is een verwijzing van uw (huis)arts niet noodzakelijk. U kunt ook zonder verwijzing via de directe toegankelijkheid terecht.

Wilt u een afspraak maken? Meld u dan online aan.