Fysiotherapie voor chronische ziekte

fysiek spierpijn

Algemeen.

Naast een toename van het aantal zieke en zorgbehoevende mensen zal ook het aantal chronisch zieken in alle leeftijdscategorieën toenemen. Velen daarvan lijden aan een combinatie van verschillende chronische ziekten. Dit stelt specifieke eisen aan de professionals die mensen met chronische ziekten begeleiden.

Naast een brede en specialistische kennis op het gebied van chronische aandoeningen, is een goed inzicht in de interactie tussen deze aandoeningen noodzakelijk. De professional is op de hoogte van de nieuwste behandelmogelijkheden van alle zorgdisciplines die bij de begeleiding betrokken zijn.

De fysiotherapeut heeft kennis en kunde ten aanzien van de behandeling van mensen met een chronische ziekte en ouderen. Er word gewerkt in multidisciplinair verband en de patiëntgerichtheid staat centraal.

Welke aandoeningen.

  • Hart-, vaat- en longaandoeningen: coronaire hartziekten, hartfalen, cardiochirurgische ingrepen en claudicatio intermittens en COPD, astmatische bronchitis en longemfyseem;
  • Centraal neurologische aandoeningen: CVA, ziekte van Parkinson en multiple sclerosis;
  • Reumatische- en orthopedische aandoeningen: reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica, artrose, systemische sclerodermie en gewrichtsvervangende chirurgie;
  • Geriatrische aandoeningen. Bij ouderen is vaak sprake van multimorbiditeit, dwz meerdere ziektebeelden tegelijk. Gegeven dit feit zijn de specifieke doelgroepen binnen deze uitstroomrichting: dementie, osteoporose, diabetes mellitus en verhoogd valrisico.

Onze praktijk werkt nauw samen met de huisartsen van Leiderdorp en hun praktijkverpleegkundigen, de ziekenhuizen in Leiderdorp en Leiden, de thuiszorg, en met het Rijnlands Revalidatiecentrum in Leiden.

Wilt u een afspraak maken? Meld u dan online aan.