Thuiswerken

Thuiswerken

Thuiswerken

In deze tijd werken veel van mensen vanuit huis. Dat betekent dat je aangewezen bent op een werkplek die daar misschien niet helemaal voor is ingericht. Die keukentafel blijft toch niet zo ideaal wanneer je hier 8 uur aan werkt op de laptop. Om geen fysieke klachten te krijgen, is het echter wel belangrijk om die werkplek zo goed mogelijk in te richten.

 

Hier een aantal tips voor de instellingen:

 

  • Sluit een los toetsenbord en muis aan op de laptop waar je op werkt. Zo kan je het toetsenbord op de goede afstand leggen.
  • Zet het beeldscherm op de juiste hoogte. De laptop kan je hoger zetten door hier boeken onder te leggen of een speciale laptophouder aan te schaffen. Hiermee voorkom je een verkeerde werkhouding.
  • Zorg voor een goede stoel, die liefst in hoogte verstelbaar is en je rug goed ondersteund (kan ook met een kussentje!). Een bureaustoel is natuurlijk vaak beter!
  • Let ook op de positie van je beeldscherm ten opzichte van het raam. Probeer te voorkomen dat de zon direct op je beeldscherm schijnt of dat je “tegen de zon” in kijkt tijdens het werken.

 

Tevens kan je op allerlei manieren een sta-bureau creëren, zodat je regelmatig ook even kan staan. Hierbij kan je denken aan werken aan een bar, een open kast waarin je je laptop plaatst of een bak waar je je laptop op kan plaatsen. Dit kun je dan mooi afwisselen met zittend werken.

 

Maar het belangrijkste: Wissel je houding regelmatig af! Het is daarom ook belangrijk om regelmatig even van je beeldscherm weg te lopen. Zet die fles of kan drinken dus niet naast je neer, maar loop voor ieder glas even heen en weer. Doe af en toe een wasje tussendoor of loop regelmatig even je trap op en af. Telefoontjes kan je ook lopend doen, dat kan natuurlijk binnen maar je kan ook in de tuin rondjes lopen. Let hierbij uiteraard wel op de privacy. Zorg er dus voor dat je in ieder geval ieder uur even kan rekken en strekken om je lijf gezond te houden.

 

Natuurlijk zijn er meer factoren die een thuiswerkplek comfortabel maken.  Denk daarbij aan onderstaande factoren om gezond en productief te werken.

 

Geluid: ga in een rustige omgeving zitten. Zorg dat je niet snel afgeleid kan worden.

 

Pauzes: neem voldoende pauzes. Je kunt geen urenlange concentratieboog hebben. Neem in ieder geval elk uur 5 minuten pauze.

 

Omgeving: zorg dat je werkplek netjes is opgeruimd en niet afleid. Ruim je werkplek dus op. Vaak is het beter om in huis echt een aparte plek te creëren om te werken.

 

 

 

Tip: op www.free-learning.nl staat een module die je gratis kan doen over beeldschermwerk. Super leerzaam!!