Leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht

Leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht

Iedereen weet zo ongeveer wel wat gezond eten is, en hoeveel je zou moeten bewegen. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Ook als dat wel lukt is het soms lastig om een gezond gewicht te behouden. Wie langer begeleiding krijgt op alle gebieden van leefstijl heeft een grotere kans op een positieve gezondheidsverandering. Deze begeleiding is nu beschikbaar bij Fysiotherapie Ommedijk in Leiderdorp, begeleid door Carolien Linnemann van de Waagcoach.

 

Om een duurzame gedragsverandering te bereiken is het nodig om langere tijd bewust met het gedrag bezig te zijn.

Het is belangrijk dat je leert om bewuste, gezonde keuzes te maken op basis van wat bij jou past. Zo houd je het langer vol.

 

In de basisverzekering

Daarom is sinds januari het programma Coaching op Leefstijl (CooL) opgenomen in de basisverzekering. De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLi) is een preventief programma voor mensen met overgewicht (BMI>25) en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten of mensen met ernstig overgewicht (BMI>30). Na verwijzing door de huisarts wordt deelname volledig en zonder eigen risico vergoed.

 

Positieve leefstijlverandering

Het programma, dat twee jaar duurt, bestaat voor een groot deel uit groepsbijeenkomsten en richt zich niet alleen op voeding en bewegen. Ook de invloed van onder andere stress en slaap op het gewicht komt aan bod. Tijdens individuele gesprekken kan verder op de persoonlijke situatie in worden gegaan.

De inhoud van de bijeenkomsten wordt aangepast aan de behoefte en vragen van de groep. Zo wordt gewerkt aan inzicht in basiskennis, motivatie, valkuilen en belemmeringen zonder een te grote focus op gewicht of voeding inname.

CooL richt zich zo op duurzame gedragsverandering en een verbetering van de kwaliteit van leven op de lange termijn.

 

Deelnemen? Dat kan!

De deelnemers worden tijdens dit programma bijgestaan door een gecertificeerd leefstijlcoach. Carolien is post-hbo opgeleid en lid van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland.

In mei is de eerste groep aan de Ommedijk van start gegaan en na de zomer start de volgende. Groepsbijeenkomsten vinden plaats op woensdag avond van 19.00 tot 20.30 uur. Voor deelname is een verwijzing van de huisarts nodig. Aanmelden kan via de website van de Waagcoach.

 

Wie meer informatie zoekt of contact op wil nemen kan terecht op de website www.waagcoach.nl/cool